Sponsor Reklam

iklan banner

Buca Tarih Turu




İzmir, 1650 ‘den sonra önem kazanan limanıyla cazibe merkezi haline gelmiş,  Avrupalı Tüccar demek olan Levantenler başta olmak üzere, çevre bölge ve adalardan yoğun göç almaya başlamıştır.  Artan nüfus ile İzmir’in alt yapı gelişimi beraber gitmeyince, salgınlar, depremler ve sıcaklardan bunalan zengin tüccar aileler Bornova, Buca, Seydiköy ve Karşıyaka’da geniş araziler alıp, içine köşkler yaptırmışlar. Böylece yeni zengin mahalleleri oluşmuş, sosyal hayat renklenmiş, briç partileri, yürüyüşler, spor karşılaşmaları, tiyatro, sinema, at yarışları ve bisiklet gezileri günlük hayata girmiştir.

Mübadele sonrası Buca bu kez Buca’nın bugünkü nüfusunun çekirdeğini oluşturan  göçmenler,  o eski Rum ve Levanten Evleri kullanılmaya başlanmışlar ve  tarihi doku yavaş yavaş değişime uğramış. 70’li yıllar iç göç ile gecekondu mahallelerine yol açmış, tarihi doku Dumlupınar Mahallesinde sıkışıp kalmış. Bugün bu dokunun peşinde gideceğiz.

Saat 09. 00 da Buca Heykel Hancı Kafede buluşuyoruz. Genel bilgilendirme sonrası 09.30 da turumuza başlıyoruz.

İlk ziyaretimiz, Fransız Levantenlerin yaptırdığı, halâ ibadete açık olan St Babsist Latin Katolik Kilisesi.

Rahibeler Evi ve Cicilian Köşkü üzerinden bunkez İngiliz Levantenlerin kurduğu, bahçesindeki sanat değeri yüksek mezar taşları, haç planlı yapısı ve bir dönem Nikah Salonu olan  St Babsist Türk Protestan Kilisesini görüyor, Hristiyanlık Mezhepleri hakkında rehberimizden bilgiler alıyoruz.

Turumuz, İngiliz Barff Ailesinin evi ile Dokuzçeşmeler ‘de devam ediyor.   Dokuz Eylül Üniversitesi bünyesinde restore edilip, Türkiye’nin ilk ve tek Türk Bayrakları Müzesini barındıran köşkü Rehber eşliğinde geziyoruz. 

Daha sonra yine eski bir köşk arazisi olan ve Kültürparktan sonra Izmir’in en büyük parkı  Hasanağa Bahçesinden, sadece İzmir’in değil Osmanlı Döneminin en güçlü ailelerinden  Baltazzilerin köşkünü görüp, Buca’nın tarihi mahallesi Dumlupınar’a giriyoruz.

Buca ve Sakız Tipi Rum evlerin arasından Buca’nın nezih mekanlarından Çapa Lokantasında öğle yemeği molası veriyoruz.

Dinlenme sonrası kendimizi tekrar tarihi dokuya bırakıyor, Alpaslan Evi, Yörük Ali Efe Konağı, Pembe Köşk , Dutlu Sokak , Buca Tren İstasyonu,  İşılay Saygın Kültür Merkezi, Adnan Menderes’in kayınpederine ait Evliyazade Köşkü ,  bugün restoran olarak işletilen Gavrilli Köşkünü görüp Yanık Kahveler’de yorgunluk kahvesi içiyoruz.

Turumuzu Kasaplar Meydanında Mübadele Ani Evini gezerek bitiriyor ve başladığımız noktadan Buca’yı terkediyoruz.

 Notlar:

·         Turumuzda kulaklık kullanılacak olup, arzu edenlerin, rahatlık açısından, kendi kablolu kulaklıklarını getirmeleri rica olunur. Tek kullanımlık kulaklık da mevcuttur.

·         Araçları ile gelecekler için Belediye Kasaplar Meydanı altı kapalı otopark kullanıma uygundur.

 

Profesyonel Turist Rehberi Osman Ünal, Üniversite hocalığı, 37 yıllık rehberlik tecrübesi, Almanya’dan Sanat Tarihi Yüksek Lisanslı olup, 45 yıldır Buca’da yaşamakta ve uzun yıllardır Izmir Tarihi üzerine çalışmaktadır.

Buluşma yeri

https://maps.app.goo.gl/jvFeUgup8V8Yk6o89

Otopark

https://maps.app.goo.gl/B2zqmiCtcQsjwkfX6

 Video:

    Bayrak Müzesi

 

Bayrak Müzesi: https://bayrakmuzesi.deu.edu.tr/


 

 Fotoğraflar:

 




























 


Blogger tarafından desteklenmektedir.